dijous, 11 de febrer del 2010

Cuina Quotidiana: Millor tapar o no tapar l'olla per bullir l'aigua?




Veient l'esquema de dalt semblaria que s'hauria de fer bullir l'aigua amb l'olla destapada, ja que l'aigua bullirà a 100ºC, per contra, amb l'olla tapada aquesta temperatura és superior degut a l'augment de pressió dins l'olla.

En realitat el factor que guanya és el de mantenir el calor a dins l'olla, ja que, això fa que es perdi molt poc el calor per evaporació. Així evitem l'intercanvi de calor amb l'exterior com quan tenim l'olla sense tapar.

I l'altre factor important és la pressió dins l'olla: En realitat una tapa de una olla convencional no tapa lo suficienment bé com per fer augmentar gaire la pressió dins. Això es tradueix en que l'aigua no vull a gaire més temperatura que 100ºC(només pot augmentar dècimes o poques unitats de ºC).

Així sembla ser que deixant la tapa oberta tenim només un avantatge: el que eliminem possibles impureses que marxen amb el vapor d'aigua.


Ja ho sabeu, quan volgueu fer bullir aigua, a tapar l'olla. Estalviareu temps, energia i evitareu contaminació. I si la destapem una estona per fer marxar possibles impureses tindrem tots els avantatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada