dissabte, 29 de maig del 2010

Una corrent Marítima massiva en l’Oceà Antàrtic

Una profunda corrent oceànica, amb un volum equivalent a 40 vegades el Riu Amazones, ha estat descoberta per científics japonesos i australians a prop de la Masseta de Kerguelen, en el sector del Oceà Antàrtic que dóna al Oceà Índic, a uns 4.200 quilòmetres al sud-oest de Perth, ciutat de la costa occidental d’Austràlia.

Els investigadors, entre qui figura Steve Rintoul de la CSIRO, han presentat els resultats d’una investigació en les quals descriuen la corrent, que circula a més de tres quilòmetres de profunditat per sota la superfície marítima, i mostra el seu important paper dins de la xarxa global de corrents oceàniques que influeixen en els patrons climàtics.

La corrent arrastra aigua densa i rica en oxigen que comença enfonsant-se a prop de la costa antàrtica i circula fins les profundes conques oceàniques situades més al nort.



Sense aquest subministra d’aigua de l’Antàrtida, les zones més profundes del oceà tindrien poc oxigen.

Mapejar les profundes corrents és un pas important per arribar a conèixer la xarxa global de corrents oceàniques que influeixen en el clima, ara i en el futur.

El mar influeix en el clima de diverses maneres, entre elles guardant i transportant calor i diòxid de carboni. Quanta més quantitat guardi el mar, més lent serà el canvi climàtic. La corrent profunda al llarg de la Meseta de Kerguelen és part del sistema global de corrents oceàniques que es coneixen com Circulació de Retorn i que determina quant calor i carboni pot absorbir l’oceà.

Encara que hi va haver expedicions anteriors que van trobar evidències de l’existència d’aquesta corrent, no van aconseguir determinar quanta aigua arrastrava.
En la nova investigació, s’ha aconseguit trobar que la corrent transporta més de 12 milions de metres cúbics per segon d’aigua antàrtica amb temperatures inferiors a zero graus centígrads (gràcies a que la sal dissolta en l’aigua del mar no li permet congelar-se fins que no arriba a prop de 2 graus per sota zero).

Aquests nous resultat mostren que les corrents profundes a prop de la Meseta de Kerguelen fan una gran aportació a la circulació oceànica global.
Les aigües antàrtiques arrastrades fins el nord per les corrents profundes van a parar a zones profundes dels Oceans Índic i Pacífic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada