dimarts, 27 d’abril del 2010

El Bloop: un so misteriós de les profunditats de l'oceà




La imatge que publiquem és una representació visual d'un so greu i poc usual anomenat un Bloop, enregistrat l'any 1997 per micròfons de profunditat marina.

L'eix horitzontal d'aquest gràfic representa el temps de la gravació, el vertical mostra la seva freqüència tonal, i la lluminositat indica la seva intensitat.

Malgrat que els Bloops són uns dels sons més potents de qualsevol tipus gravats fins ara als oceans de la Terra, el seu origen encara és desconegut. Es va determinar que el so del Bloop es repetia vàries vegades, que s'originava al davant de la costa septentrional d'Amèrica del Sud i que era audible des de 5.000 quilòmetres de distància. Tot i que aquest so té similituds amb alguns altres vocalitzats per organismes vivents, ni tan sols una balena blava és prou gran per a cantussejar amb aquesta intensitat. Els sons apunten cap a la fascinant hipòtesi de que formes de vida encara més grans viuen amagades als foscos i inexplorats profunds oceans del nostre planeta. Però una possibilitat que excita menys la imaginació, és que aquests sons siguin el resultat d'alguna mena de creació d'icebergs. No s'han escoltat Bloops posteriors al del 1997, però s'han gravat altres sons intensos que encara no han estat identificats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada